Home Ontstaan

Ontstaan

Koorweekend

Connection is in 1991 ontstaan uit kleine groep enthousiaste jongeren; te oud geworden voor het jeugdkoor en dus ‘voor zichzelf’ begonnen. Na drie jaar, toen het koor iets vastere vormen begon aan te nemen, werd een naam gekozen: “Connection”: verbinding. Verbinding tussen muziek en de mensen. Verbinding tussen God en de mensen. De kracht die muziek heeft in die verbinding. En de verbinding tussen mensen onderling. Muziek schept een band!

De verbinding is te zien op een detail uit Michelangelo’s schilderij “Creazione di Adamo” (die beroemde bijna-aanraking tussen God en mensen). Een erg toepasselijk beeld dat we vaak hebben gebruikt!

Het koor groeide uit tot zo’n 20 leden. Er werd nu ook in andere kerken of buiten de kerk gezongen. Voorzichtig werd meegedaan met festivals. In die jaren groeide niet alleen het koor, maar werd de begeleiding ook professioneler: er kwam een pianist en een ervaren dirigent (Jos Diergaarde).

Met Jos hebben we een aantal flinke stappen gezet. Nieuw repertoire, zo af en toe een combo om ons te begeleiden. We deden regelmatig mee aan festivals en competities waar we een goed uitgedacht programma ten gehore brachten. De uitslag bij de jaarlijkse deelname aan het Nationaal Jongerenkoren Festival, vertoonde een stijgende lijn. In 2004 behaalden we er zowel de jury- als de publieksprijs. We organiseerden ook we zo af en toe een concert en/of feest, bijvoorbeeld ter ere van ons 12,5 jarig bestaan. Ook in 2005 behaalden we na een spannende competitie de jury- en publieksprijs op het Nationaal Jongerenkoren Festival in Rijsbergen. Behalve de kwaliteit is het plezier in het zingen minstens zo belangrijk. Dat we het leuk vinden blijkt ook wel: op hetzelfde festival werden we ook gecomplimenteerd met onze uitstraling.

In 2007 stonden we voor het eerst in het theater en brachten daar onze zelfgeschreven show “Ontmoeten” ten uitvoering. Een waanzinnige ervaring, waarbij veel nieuwe talenten van koorleden ontdekt en benut zijn. We waren inmiddels gegroeid tot zo’n 30 leden. Ondertussen ging Jos en kwam Léonie Beuman.

Met Léonie hebben we ook avonturen beleefd. Zo zongen we in 2008 mee in het televisieprogramma Korenslag van de EO. De EO nodigde ons ook uit om mee te doen aan Nederland Zingt. Die opnames zijn nog steeds af en toe op zondagochtend op de televisie te zien. Ook deden we onder haar leiding mee aan het MiddenKoren Festival in 2008. We wonnen! Het koor werd in de tussentijd ouder en de aanwas van onder de 20 bleef uit. Hierdoor besloten we het ‘jongeren’ van onze naam te halen. Sinds 2009 heten we koor Connection.

Na Léonie kwam Meye Peters als dirigent. Meye speelde al heel wat jaren piano bij Connection en was dus een fijne oude bekende. Marian Bosch, al jaren lid bij Connection als alt, nam de taak van pianist op zich. In 2010 en 2012 wonnen we onder Meyes leiding opnieuw het Nationaal Middenkorenfestival. In de zomer van 2012 stonden we voor de tweede keer in het theater, deze keer met onze theatershow: “Inkleuren”. Een kleurrijke en spetterende ervaring, omlijst door videobeeld en ondersteund met volledig combo. Het was gaaf om twee keer in Theater Dakota te mogen optreden!

Ook in 2014 deden we weer mee met het Nationaal Middenkorenfestival, dit keer in Den Haag. En weer mochten we ons de winnaar noemen!

Het 25 jarig jubileumjaar hebben van begin tot eind gevierd. We begonnen in november 2016 met een reunie / feest in de Ars, met een spetterende silent disco. We sloten het jubileumjaar af met “LICHT!’, een jubileumconcert met de Koninklijke Harmonie. Het werd een prachtige zaterdagavond in de Emmaus. Helaas moesten we toen afscheid nemen van dirigent Meye Peters, die op zoek ging naar andere muzikale uitdagingen.

Gelukkig konden we direct in september 2017 onze nieuwe dirigent Nathalie Vos begroeten. En hoe: meteen in september 2017 mochten we de Prinsjesdagviering in de Grote Kerk in Den Haag muzikaal opluisteren. Wat een ervaring!

Na een lange geschiedenis is Connection inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig koor met een eigen sound!